Kuchnia

grill

Żeberka w musztardzie
Składniki
1 kg żeberek

2 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie
Możecie zrobić tak jak ja, jeśli uda się Wam kupić ładne, grube żeberka, a niekoniecznie dziś chcielibyście je piec, doprawcie, włóżcie do zamrażalnika. Jak najdzie Was ochota, wyciągniecie, rozmrozicie i możecie smażyć, piec czy grillować.

W miseczce mieszamy musztardę z przyprawami, smarujemy nią żeberka, wkładamy je do piekarnika kostką do dołu, na wierzchu układamy pokrojoną cebulę i czosnek. Wstawiamy do lodówki na noc lub zamrażamy.

Następnego dnia zdejmujemy cebulę i czosnek. Podsmażamy żeberka z obu stron na rumiano, podlewamy je szklanką wody, a palnik zmniejszamy do minimum, dodajemy odłożoną cebulę i czosnek, ziele angielskie. Mają sobie powolutku pyrkać przez 2-3 godziny. Idealne żeberka będą wtedy, gdy chwycicie kostkę, a ona bez problemu wysunie się z mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation