Kuchnia

sery i twarożki

Domowy ser mascarpone

składniki:

500ml śmietany 30-36%, pasteryzowanej (z UHT też się uda)
1-2 łyżeczki soku cytrynowego

Śmietanę wlewamy go garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliło oraz by nie powstał kożuch. Gdy osiągnie 85-90st.C dodajemy sok cytrynowy. Podgrzewamy jeszcze ok. 5-10 minut aż pojawią się malutkie grudki sera. Garnek zestawiamy z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na min. 20 minut - w tym czasie wytrąci się więcej grudek i masa wyraźnie zgęstnieje. W tym czasie miskę nakrywamy pasującym do niej sitkiem, nakrywamy kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną. Masę serową przelewamy na przygotowane sitko z ligniną/ściereczką. Ostudzone nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc albo do 24h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation