Kuchnia

SZPARAGI

Zapiekanka ze szparagami
Skałdniki:

Ziemniaki – około ½ kg

Mięso mielone – około 400g

Ostra papryczka piri-piri – około 8 małych sztuk

Koperek – pęczek

Czosnek – 2 ząbki

Bułka – 1 sztuka

Jajko – 1 sztuka

Bułka tarta

Cebula – 1 sztuka

Pomidor – 1 sztuka

Zielone szparagi – około 7 sztuk

Składniki na sos beszamelowy znajdziesz tu.

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Można także wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z wcześniejszego obiadu.
Po namoczeniu bułki w wodzie, odsącz ją z jej nadmiaru. Dodaj do mięsa mielonego, razem z jajkiem, posiekanym koperkiem i startym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj masę, dopraw solą i pieprzem. Uformuj klopsiki (mi wyszło ich 8). Do każdego klopsika włóż do środka włóż ostrą papryczkę piri – piri (można ten element pominąć jeśli nie lubisz ostrych potraw). Obtocz klopsiki w bułce tartej. Wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj około 5 minut.
Szparagi umyj, obetnij końcówki (które mogą być zdrewniałe i przekrój na mniejsze kawałki. Pomidora i cebulę pokrój w ósemki.
Przygotuj sos beszamelowy.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż ziemniaki, następnie klopsiki. Zalej sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż szparagi, pokrojonego pomidora i cebulę.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30-40 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation