Kuchnia

SZPARAGI

Tarta z łososiem i szparagami
Składniki:
na ciasto

150 g zimnego masła
250 gramów mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie

300 g łososia
20 g szparagów
500 ml śmietany 18%
1 mozzarella
3 jajka
świeży koperek
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując.
Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić firmę, nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 180 oC.
Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.
Łososia pokroić w średnią kostkę.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji.
Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać.
W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto).
Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia.
Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation