Kuchnia

Obiadowo mięcho

Risotto z kurkami i boczkiem:

Składniki: na 2 porcje
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała, drobno posiekana cebula
3 ząbki czosnku
350g pieczarek (zamieniłam na kurki)
2 szklanki ryżu na risotto
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 litra wywaru z warzyw
1/2 szklanki startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno posiekanego tymianku (zamieniłam na pietruszkę)
dodałam od siebie 200g wędzonego boczku

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, oliwę, dodajemy cebulę i czosnek
smażymy 3-4 minuty aż będą szkliste.
Dodajemy kurki i smażymy 4 minuty.
Dodajemy ryż i smażymy aż zrobi się szklisty.
Wlewamy wino i gotujemy aż wyparuje.
Zaczynamy wlewać wywar po pół szklanki na raz.
Gotujemy i mieszamy przez około 18 minut aż każda kolejna porcja wywaru zostanie wchłonięta a ryż stanie się miękki.
Dodajemy parmezan, przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy pietruszkę.
Przykrywamy, odstawiamy na 2 minuty a następnie podajemy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation