Kuchnia

Słodkości - przepisy

Łabędzi puch

Składniki:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jaj
140 g drobnego cukru
2 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Blaszkę o bokach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Biszkopt przekładamy do formy wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy.

Składniki na masę kokosową:
500 ml mleka
2 czerstwe bułki kajzerki
200 g drobnego cukru
100 g wiórek kokosowych
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
3/ 4 szklanki podprażonego kokosu
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy bułki. Odkładamy aż bułki rozmokną. Dodajemy cukier i kokos. Podgrzewamy a następnie chwilkę smażymy na małym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy partiami masę kokosową.

Wykonanie:
Zimny biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Spodni biszkopt smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy kokosowej. Przykładamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy i oprószamy podprażanym kokosem. Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation