Kuchnia

Słodkości - przepisy

Tort z truskawkami

Składniki

Biszkopt:

5 jaj w temperaturze pokojowej – osobno białka i żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
Krem z białej czekolady:

330 ml śmietanki 30%
100 g mascarpone
300 g posiekanej białej czekolady
Warstwa truskawkowa:

szklanka truskawek
pół galaretki truskawkowej
Nasączenie:

pół szklanki ostudzonego wywaru z truskawek
saszetka cukru waniliowego
łyżka cukru
łyżka rumu
Instrukcje

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier, dodaj barwnik. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Przekrój na 3 blaty.

Warstwa truskawkowa:

Truskawki podziel na mniejsze części, lekko podgotuj, odcedź zachowując wodę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w 100ml wody. Zostaw do ostygnięcia.

Krem:

W rondelku wymieszaj śmietankę z mascarpone, podgrzej i rozpuść w niej połamaną białą czekoladę. Wystudź przez kilka dobrych godzin w lodówce a następnie ubij na wysokich obrotach tak jak kremówkę.

Całość:

Pierwszy blat ułóż na paterze, delikatnie zwilż ponczem, nałóż jedną warstwę kremu, przykryj drugim blatem, który również nasącz. Załóż obręcz i wyłóż zimną, ale jeszcze nie całkowicie zastygniętą warstwę truskawkową, przykryj trzecim blatem. Włóż na 30-60 minut do lodówki żeby mieć pewność że truskawki będą ścięte. Wyjmij ciasto z lodówki, nożykiem odetnij obręcz. Teraz dopiero ostatni placek zwilż ponczem. Na wierzch i boki wyłóż resztę kremu. Całość ozdób truskawkami, możesz również dodać borówki dla przełamania koloru. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny i podawaj.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation