Kuchnia

torty

TORT SCHWARCWALDZKI

Składniki:

Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kisiel wiśniowy
kompot z wiśni ( u mnie 680 g)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
100 ml wiśniówki
Bita śmietana
1 l kremówki
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
wiśniówka do nasączenia biszkoptów
wiśnie kandyzowane Gold Pack
płatki czekolady do obsypania

Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki.
Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Resztę soku zagotować wlać rozmieszaną mąkę i ugotować kisiel. Zdjąć z ognia lekko przestudzić dodać wiśnie, wiśniówkę i delikatnie wymieszać.
Bita śmietana:
Kremówkę ubić na dwa razy tzn każde 0,5 litra osobno w odstępach czasowych.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Żelatynę zalać niewielką ilością wody do napęcznienia, podgrzać i letnią wlać do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach.
Warstwy tortu
biszkopt nasączony wiśniówką
połowa letniego kisielu wiśniowego
bita śmietana
biszkopt nasączony wiśniówką
druga połowa letniego kisielu wiśniowego
bita śmietana
biszkopt
dekoracja z bitej śmietany
Po złożeniu tortu schładzamy około 3-4 godziny żeby kisiel całkowicie stężał. Ubijamy drugą kremówkę smarujemy i dekorujemy boki i górę toru. na wierzchu ułożyć wiśnie kandyzowane. Tort ponownie odłożyć do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation