Kuchnia

desery i ciasta

WAFEL CZEKOLADOWY - ANDRUT

paczka wafli do posmarowania
0,5 szklanki mleka
szklanka cukru
kostka masła
szklanka mleka w proszku
kakao w proszku (8 łyżeczek)

Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.

Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.


Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)

Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)


Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.

Sprawdzamy na bieżąco stan sklejenia, jeśli jesteśmy niecierpliwi, a jeśli wafel może poczekać to po ok. 30 minutach możemy śmiało go pokroić na mniejsze porcje i pałaszować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation