Kuchnia

zdrowo i dietetycznie

Tarta na FIT spodzie z rabarbarem i bezą

SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych lub mieszanki dowolnych płatków,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki siemiania lnianego,
- łyżka mąki pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub oleju rzepakowego,
- 3/4 szklanki wrzątku (lub tyle, ile potrzeba będzie do namoczenia wszystkich składników) + wrzątek do zalania suszonych owoców,
- łyżka cynamonu (można pominąć),
- 7 suszonych daktyli,
- łyżka suszonej żurawiny.

Daktyle i żurawinę pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem (do zakrycia owoców). Suche składniki zmieszać ze sobą, dodać nasączone daktyle oraz żurawinę, zalać wszystko gorącą wodą (w takiej ilości, aby wszystkie składniki namokły). Odstawić na kwadrans. Po tym czasie dokładnie wymieszać z olejem kokosowym (lub innym). Dokładnie zagnieść ciasto i wykleić nim blaszkę do tarty, nakryć papierem do pieczenia z obciążeniem (np. sucha fasola). Piec około 25minut w 180stopniach (bez termoobiegu).


SKŁADNIKI NA WIERZCH:
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 5 łodyg rabarbaru pokrojonych w małe kawałeczki,
- 2 łyżki płatków migdałów (można więcej),
- 5 białek z jaj o rozmiarze L (nie muszą mieć temperatury pokojowej),
- 150g cukru pudru.

Gdy spód tarty się upiecze, wysypać na niego wiórki kokosowe i wyłożyć pokrojony rabarbar oraz płatki migdałów. Białka ubijać na wolnych obrotach 3 minuty. Następnie, nadal ubijając na wolnych obrotach, dodawać partiami cukier puder i ubijać aż piana będzie lśniąca. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu) na około 30minut. Pierwsze 7minut temperatura 150stopni, następnie zmniejszyć do około 135stopni. Gdyby wierzch bezy za bardzo się rumienił można przykryć folią aluminiową. Ciasto najlepiej kroić kiedy całkowicie ostygnie. Można podać z jogurtem naturalnym, ciepłym musem malinowym, cynamonem bitą śmietaną (dla lubiących wersję "na bogato"), itp.

szczupłytalerz.blogspot.com

Komentarze

Sandra Rrr 9 lat temu
Tarta na FIT spodzie z rabarbarem i bezą

SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych lub mieszanki dowolnych płatków,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki siemiania lnianego,
- łyżka mąki pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub oleju rzepakowego,
- 3/4 szklanki wrzątku (lub tyle, ile potrzeba będzie do namoczenia wszystkich składników) + wrzątek do zalania suszonych owoców,
- łyżka cynamonu (można pominąć),
- 7 suszonych daktyli,
- łyżka suszonej żurawiny.

Daktyle i żurawinę pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem (do zakrycia owoców). Suche składniki zmieszać ze sobą, dodać nasączone daktyle oraz żurawinę, zalać wszystko gorącą wodą (w takiej ilości, aby wszystkie składniki namokły). Odstawić na kwadrans. Po tym czasie dokładnie wymieszać z olejem kokosowym (lub innym). Dokładnie zagnieść ciasto i wykleić nim blaszkę do tarty, nakryć papierem do pieczenia z obciążeniem (np. sucha fasola). Piec około 25minut w 180stopniach (bez termoobiegu).


SKŁADNIKI NA WIERZCH:
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 5 łodyg rabarbaru pokrojonych w małe kawałeczki,
- 2 łyżki płatków migdałów (można więcej),
- 5 białek z jaj o rozmiarze L (nie muszą mieć temperatury pokojowej),
- 150g cukru pudru.

Gdy spód tarty się upiecze, wysypać na niego wiórki kokosowe i wyłożyć pokrojony rabarbar oraz płatki migdałów. Białka ubijać na wolnych obrotach 3 minuty. Następnie, nadal ubijając na wolnych obrotach, dodawać partiami cukier puder i ubijać aż piana będzie lśniąca. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu) na około 30minut. Pierwsze 7minut temperatura 150stopni, następnie zmniejszyć do około 135stopni. Gdyby wierzch bezy za bardzo się rumienił można przykryć folią aluminiową. Ciasto najlepiej kroić kiedy całkowicie ostygnie. Można podać z jogurtem naturalnym, ciepłym musem malinowym, cynamonem bitą śmietaną (dla lubiących wersję "na bogato"), itp.

szczupłytalerz.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation