Kuchnia

zdrowo i dietetycznie

Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 5 minut/sztuka
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

¾ szklanki słonecznika łuskanego
2 łyżki wiórek kokoswych
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 małe jabłko
¼ szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.
moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

http://kingaparuzel.pl/blog/2016/04/zdrowe-gofry-bez-maki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation