Kuchnia

Warzywne

Buraki faszerowane limonkowym ryżem

Składniki:
•6 niedużych buraczków
•1/2 szklanki ryżu
•2 plastry cytryny
•sól
•1 pęczek kolendry
•1/2 pęczka mięty
•1 - 2 łyżki soku z limonki
•skórka otarta z 1 limonki
•2 cm świeżego imbiru
•1/2 łyżeczki kuminu
•1/4 łyżeczki mielonej kolendry
•1/4 łyżeczki chili
•spora szczypta gałki muszkatołowej
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraczki umyć, owinąć każdego w folię aluminiową i piec przez 60 minut do czasu, aż będą miękkie i z łatwością będzie się dało wbić w nie widelec.
2.W międzyczasie przygotować farsz: ryż zalać szklanką wody, dodać plastry cytryny oraz sól i gotować na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wchłonie całą wodę.
3.Następnie kolendrę i miętę posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Z ugotowanego ryżu wyłowić cytrynę, dodać posiekane zioła z imbirem oraz resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
4.Upieczone buraczki rozwinąć z folii, obrać i wydrążyć przy pomocy małej łyżeczki lub łyżki do melonów. Do każdego buraczka włożyć czubatą łyżkę farszu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 - 15 minut. Podawać na ciepło z ulubioną surówką lub następnego dnia na zimno.

Wskazówki:
•Buraki możecie upiec nawet 2 -3 dni wcześniej.
•Nie warto wyrzucać wydrążonego miąższu buraka - świetnie smakuje roztarty solą i pieprzem na kanapkach lub dodany do sałatki z rukoli.
•Jako pęczek kolendry lub mięty potraktujcie całą doniczkę - im więcej, tym lepiej!

http://www.jadlonomia.com/2015/02/buraki-faszerowane-limonkowym-ryzem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation