Kuchnia

Warzywne

Aromatyczna pieczona papryka faszerowana fetą

Składniki

6 dużych papryk czerwonych
350g miękkiej fety
1 opakowanie ziołowego serka twarogowego
3 - 4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
trochę cienkiego szczypiorku
kilkanaście listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej.
świeżo mielony pieprz
oliwa do natłuszczenia formy

Paprykę umyć. Blachę piekarnika wyłożyć folią aluminiową, posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do ponad 220C, ewentualnie włączyć grill, gdy piekarnik go posiada. Papryki piec około 10 minut z obydwu stron. Następnie włożyć je do woreczka lub przykryć folią, poczekać, aż zaparują. Obrać ze skórki. Papryki ułożyć płasko na boku. Odciąć kawałek wierzchu, usunąć gniazdo nasienne. Zielony ogonek można pozostawić do dekoracji.

Fetę rozgnieść widelcem w miseczce, dodać serek ziołowy, drobno posiekaną cebulę, szczypiorek miętę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym farszem serowym nadziać papryki. Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą. Przełożyć paprykę, piec około 10 do 15 minut w 180C.
Smacznego!!!

Paprykę w ten sposób można również przygotować na grillu. Należy wówczas grillować ją na tacce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation