Kuchnia

Desery

Ciasto z kremem i truskawkami

Przepis na blachę 25cm x 35cm

BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka* cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PONCZ:
sok z 1 pomarańczy (ewentualnie z połowy cytryny)
300 ml przegotowanej, letniej wody
1 łyżka cukru
kilka kropli esencji lub olejku waniliowego
KREM:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
6 żółtek
1 kostka masła
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół, w celu uzyskania dwóch blatów.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać. Spodni blat biszkoptowy nasączyć.
KREM:
Do rondelka wlać 400 ml mleka. Pozostałe wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem (jeśli budyń nie jest słodzony) i żółtkami. Mieszankę budyniowo-żółtkową wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimny budyń, nie przerywając miksowania. Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym ponczem.
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody.
Truskawki zmiksować, połączyć z zimną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation