Kuchnia

Przepisy na ciasta i torty

" Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- soczysta marchew - 500 g
- jajka - 4 szt
- cukier - 60 g
- mąka - 50 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
+
- orzechy włoskie - do ozdoby
- sos orzechowy ( do lodów i deserów )

Pyszne , jesienne ciasto z soczystej marchewki z włoskimi orzechami i kremowym sosem.
Etapy przygotowania

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywną! pianę.

Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.

Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.

Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa! ).

Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation