Kuchnia

Obiad

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Co kupić
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
400 g mielonego mięsa wołowego
400 g mielonej jagnięciny
1 jajko
3 łyżeczki ostrej papryki (przyprawy)
sól
pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
ok. 350 ml bulionu wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 g długoziarnistego ryżu
3 łyżki oliwy
1-2 szczypty cukru
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 50min
Przygotowanie
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę wstawiamy do lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 20 roladek (o długości ok. 10 cm) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Pomidory osączamy na sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut. Do ryżu dodajemy kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.
Cevapcici smażymy na gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące. Ryż doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.
Wskazówka
Podajemy z dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation