Kuchnia

Obiad

Młode ziemniaczki z pikantnym masłem czosnkowym


Potrzebujemy:

0,5 kg młodych ziemniaków
2 łyżki masła
pół pęczka pietruszki
2 średniej wielkości ząbki czosnku
1 papryczka chilli (lubiący ostrość mogą dodać dwie)
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie musimy obierać ich ze skórki. Gotujemy w całości w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie.

Gdy ziemniaki będą ugotowane, w garnuszku rozpuszczamy masło. Do zupełnie rozpuszczonego tłuszczu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Smażymy dosłownie pół minuty, tylko tyle, aby czosnek i papryczka puściły smak i zapach, ale się nie przysmażyły.

Taką mieszanką polewamy odcedzone ziemniaki. Posypujemy posiekaną pietruszką i dokładnie mieszamy. Natychmiast podajemy.

Masło możecie przygotować wcześniej, lub w większej ilości, którą będziecie potem zużywać wedle uznania. Po schłodzeniu najlepiej przechowywać je w zamkniętym słoiczku w lodówce. Jeśli chcecie zabrać je ze sobą w plener masło podgrzejcie w odpowiednim naczyniu na grillu. Będzie smakować równie pysznie co świeżo zrobione :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation