Kuchnia

Kuchnia - Chleb

Chleb otrębowy - pyszny i zdrowy!

/1 bochenek - forma 12x20cm/

* 1 szkl otrębów pszennych
* 2/3 szkl płatków owsianych
* 1/2 szkl nasion słonecznika
* 1/4 szkl sezamu
* 1/2 szkl ciepłej wody
* 200 g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
* 20 g świeżych drożdży
* 1,5 łyżki melasy lub ciemnego miodu

* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl wody

Do miski wsypać suche składniki. W wodzie rozrobić melasę i drożdże - wlać do miski, dodać jogurt i warzechą dobrze wymieszać. Miskę przykryć szczelnie np folią spożywczą i odstawić na co najmniej 4 godz (najlepiej na noc).
Po tym czasie dodać:
* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl wody

Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy tylko tyle, aby składniki dobrze się wymieszały. Miskę przykryć i znowu odstawić na ok 60-90 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać łopatką powierzchnię, posypać otrębami i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić na ok 40-60 minut. W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik, ustawiając temp 220stC.
Wstawić blaszkę z chlebem, piec ok 60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stC. Po wyłączeniu pieca pozostawić chleb w piekarniku jeszcze 20 minut. Chleb ma dosyć ciężkie i wilgotne wnętrze, musi więc być dobrze wystudzony przed krojeniem - najlepiej jeśli chlebek owinięty w płócienną ściereczkę pozostawimy do następnego dnia.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2014/03/chleb-otrebowy-pyszny-i-zdrowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation