Kuchnia

Kuchnia - Chleb

POLSKI CHLEB WIEJSKI

SKŁADNIKI:

---100 gram aktywnego zakwasu pszennego (dałam żytni)
---330 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
---50 gram mąki pełnoziarnistej (miałam Lubellę z 3 ziaren)
---200 gram wody
---1 łyżeczka soli

Zakwas wyjąć z lodówki i po ok.2 godzinach dokarmić. Po 4- 6 godzin od dokarmienia zakwas nadaje się do zarobienia tego chleba. Chleb wyrabiałam w mikserze. Wszystkie składniki,łącznie z zakwasem wyrabiałam 10 minut. Tak samo robić to ręcznie. Pozostawić pod przykryciem na ok. 60 minut. Po tym czasie posypać solą i wyrabiać ponownie około 5-6 minut. Ciasto lekko omączyć i przykrywając odstawić ponownie na 1 godzinę. Po godzinie uformować bochenek , koszyk dobrze posypać mąką i przełożyć ciasto do koszyka. Przykryć podwójnie złożoną ściereczką na 2,5 godziny. Piekarnik nagrzać razem z blaszką wyłożoną papierem do pieczenia do 220 stopni C i z miseczką wody. Ciasto odwrócić na papier na blaszce, naciąć w kilku miejscach żyletką lub bardzo ostrym nożem i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut,po tym czasie wyjąć wodę i piec jeszcze 20 minut. Chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/08/polski-chleb-wiejski.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation