Kuchnia

Kuchnia - Chleb

CHLEB Z MIELONYMI ORZECHAMI, ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM

* 600g mąki pszennej chlebowej
* 100g mielonych orzechów włoskich
* 10g świeżych drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 1 i 3/4 łyżeczki soli
* 530g wody
* 1/4 szkl pestek słonecznika
* 1/4 szkl suszonej żurawiny

Wieczorem zarobić ciasto na chleb:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dobrze wymieszać i krótko wyrobić.
Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
Następnego dnia ciasto wyłożyć na omączoną stolnicę.
Za pomocą szerokiej skrobki uformować chleb, zagarniając ciasto do środka. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na czas nagrzania piekarnika. W piecu na najniższym poziomie umieścić garnek żeliwny i włączyć temp 200stC.

Po ok 40 minutach wyjąć ostrożnie rozgrzany garnek, zdjąć pokrywkę, przełożyć** do niego chleb, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez ok 20-30 minut. Chleb powinien się ładnie zrumienić i wypiec. Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!

** Nie martwcie się, jeśli bochenek jest 'rozlazły' i trudny do okiełznania, nawet wrzucony byle jak do gorącego garnka i tak pięknie wyrośnie.

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/03/chleb-z-mielonymi-orzechami-zurawina-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation