Kuchnia

kuchnia

abcdieta od kuchni: Pizza z Prosciutto, roszponką i pomidorkami cherry

Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz:

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
szczypta soli

Dodatki do pizzy:

100g sera żółtego (użyłam sera Piórko 2,7% tłuszczu, Piotr i Paweł)
sos pomidorowy/przepis: http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/03/sos-pomidorowy-bogactwo-likopenu.html
szynka Prosciutto - 3-4 plastry
pomidorki cherry

1. Przygotowujemy rozczyn: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (ma być ciepłe, a nie gorące). Do drożdży dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
2. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, rozczyn i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy (ok. 15 minut). Ma być gładkie i sprężyste. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: Pomidorki, kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Ser trzemy na tarce.
4. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser i dodajemy przygotowane dodatki za wyjątkiem roszponki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut (spód pizzy ma być zarumieniony). Po upieczeniu pizzę dekorujemy liśćmi roszponki. Pycha! Smacznego :)

http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2014/02/pizza-z-prosciutto-roszponka-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation