Kuchnia

mufiny 2

Składniki:

• 250 g porzeczek
• 100 g masła
• 2 jajka
• 125 ml mleka
• 250 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania









Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek.
Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać trzepaczką z jajkami oraz mlekiem.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać porzeczki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation