Kuchnia

Zupy

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa

4-5 cebul
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 l wywaru z włoszczyzny
kilka kromek bułki
3 łyżki startego sera
olej do smażenia
pieprz i sól

Pokrojoną w cienkie plastry cebulę lekko podsmażamy na maśle, oprószamy mąką, po czym rumienimy i mieszamy. Wlewamy trochę zimnego wywaru, mieszamy, przelewamy do garnka z resztą wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 20 minut. Każdą kromkę bułki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na tłuszczu. Wszystkie kawałki wkładamy do żaroodpornego wysokiego naczynia, zalewamy zupą i posypujemy serem. Wstawiamy naczynie do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation