Kuchnia

Kulinarne

Sernik jogurtowy ze śliwkami.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Spód:

200 g płatków owsianych górskich
2 kopiate łyżki płynnego miodu
2 kopiate łyżki masła orzechowego ( minimum 90% zawartości orzechów)
łyżka masła


Masa:

600 g jogurtu greckiego
250 g sera mascarpone
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 6 łyżkach wody


Śliwki w syropie:

350 g śliwek węgierek ( najlepiej dość twardych)
3 łyżki cukru muscovado
4 łyżki wody
4 łyżki szampana


Wykonanie:


Spód:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm.
Masło orzechowe, masło i miód włożyć na małego garnuszka. Podgrzewać dopóki nie zacznie wrzeć i zdjąć z gazu. Połączyć z płatkami owsianymi. Masę przełożyć do blachy dociskając płatki do dna np. za pomocą szklanki. Piec przez 15 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa:
Jogurt zmiksować z mascarpone. Wmieszać rozpuszczona i ochłodzoną żelatynę. Przelać na całkowicie wystudzony spód. Sernik włożyć na całą noc. Śliwki przygotować zaraz przed podaniem.

Śliwki:
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć na żeliwną patelnię, dodać cukier, wodę i szampana. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut ( zależy od śliwek: powinny być miękkie ale pozostać w całości). Kiedy śliwki będą już gotowe odcedzić je z płynu pozostałego na patelni i odłożyć. Pozostały płyn gotować na dużym ogniu jeszcze 2-3 minuty: do uzyskania gęstego syropu.

Zaraz przed podaniem sernik udekorować ostudzonymi śliwkami i syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation