Kuchnia

Mniam

Raviolo żółtkiem i łzami płynące

Przygotuj ciasto makaronowe:

200 g mąki

2 jajka

szczypta soli

Mąkę usyp na blacie, zrób wgłębienie w środku. Wbij dwa jajka i zagarniając mąkę do środka wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej pół godziny. Przygotuj farsz:

400 g ricotty

100 g świeżo startego parmezanu

150 g kurek

2 łyżki masła

1 łyżeczka świeżego majeranku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

6 jajek

masło, szałwia

Kurki posiekaj drobno i podsmaż na złoto na maśle dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Ricottę zmieszaj z parmezanem, dodaj kurki i majeranek. Farsz przełóż do szprycy cukierniczej i włóż do lodówki na godzinę, aby stężał.

Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko. Potnij na kwadraty. Na środek każdego wyciśnij gniazdo z ricotty (możesz też uformować kulę ricotty i zrobić w niej wgłębienie ręką), umieść w nim surowe żółtko. Brzegi ciasta posmaruj wodą i delikatnie nakryj drugą warstwą ciasta. Dociśnij, a następnie odetnij nadmiar ciasta nożem lub pomocy wykrawaczki do ciastek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 6 całkiem sporych raviolo, ale oczywiście możesz je zrobić mniejsze lub większe.

Tak przygotowane raviolo gotujemy przez 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Podajemy natychmiast po ugotowaniu, polane przypalonym masłem z szałwią.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2ZyJh00Qj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation