Kuchnia

jedzonko

Szarlotka z masą migdałową

Składniki na formę 28cm x 35cm;

Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g jasnobrązowego cukru
1 cukier wanilinowy
200 g zimnego masła
5 żółtek
3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Masa:

2 opakowania budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
375 ml tłustego mleka
125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
50 g masła
125 g zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego
5 białek
szczypta soli
175 g cukru
1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szarej renety)
150-200 g dżemu morelowego lub galaretki z jabłek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation