Kuchnia

na deser

Babka herbaciana

Składniki:

- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego
- 2 jajka
- 10 dag rodzynek
- szklanka mocnej herbaty

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zajmuje ok. 15-20 min.
1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kilkoma kroplami aromatu
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno
3. Rodzynki gotować pięć minut w zaparzonej herbacie, następnie ostudzić
4. Odcedzić rodzynki i oprószyć je delikatnie mąką
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
6. Masę żółtkową powoli mieszać z mąką i herbatą
7. Do masy dodać powoli pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką
8. Do całości dodać rodzynki poprószone mąką
9. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem pergaminowym lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
10. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie otwierać w trakcie pieczenia

I gotowe. Naturalnie ciasto można polukrować, polać polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto powszechnie jest znane jako babka herbaciana, dlatego też z powodzeniem można je piec w małej foremce babkowej. Wygląda wtedy bardzo efektownie. Idealny smakołyk na podwieczorek dla dzieci zarówno do szklanki herbaty jak i filiżanki kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation