Kuchnia

Favorite recipes

Dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe | Grochem o Garnek
Skład (około 20 sztuk):

1 szklanka dyniowego pure*,
2,5 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mąki pszennej,
7g drożdży suszonych,
szczypta soli,
1/2 szkl jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/2 ksylitolu, cukru bądź innego zamiennika,
2 łyżki płynnego miodu,
1 jajko.
Dodatkowo:

70g masła,
1/2 cukru trzcinowego lub zamiennika (może być ksylitol i opcjonalnie odrobina melasy dla smaku),
2 łyżki cynamony (lub więcej, jeśli lubisz!)
Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać mokre i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się na za bardzo lepiło dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, nie musi być idealne i odchodzić całkowicie od ręki (po wyrastaniu będzie bardziej plastyczne). Ciasto zagnieść w kulkę wstawić do naoliwionej miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Pozostawić do wyrastania na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować podsypując lekko mąką na długi prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm na 50 cm (ciasto powinno mieć grubość około 3 mm).

Masło rozpuścić i przy pomocy pędzelka posmarować rozwałkowane ciasto. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać ciasto, pozostawiając około 1,5cm margines dłuższego boku. Następnie zwinąć ciasto w rulonik po dłuższym boku. Kroić rulonik tworząć około 2cm bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 3-4 cm odstępach.

Blaszkę z bułeczkami przykryć i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180st C na około 25-30min (lub do przyrumienienia). Mniej więcej 10minut przed końcem pieczenia posypać bułeczki posiekanymi orzechami pekan.

*Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Upieczoną dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierzyć potrzebną ilość, resztę wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation