Kuchnia

przetwory na zimę

Sok z ciemnych winogron
Składniki na około 5 l soku:

•około 7 kg winogron - jeszcze w kiściach
•cukier - na 1 kg owoców od 50 do 100 g cukru (dałam trzcinowy )
•woda


Przygotowanie: •umyte winogrona, odrywamy od gałązki, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier (proponuję na początku dodać połowę, zawsze można dosłodzić tuż przed nalanie do słoików, czyli na 1 kg owoców dać 50 g cukru) podlewamy owoce odrobiną wody i gotujemy na średnim ogniu
•gdy zaczną pękać i puszczać sok, zlewamy go do słoików, a to co nam zostanie - skórki i pestki odcedzamy na drobnym sicie
•słoiki mocno zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia, żeby się zassały.
•pamiętajcie, żeby sprawdzić czy jest wystarczająco słodki, zanim zaczniecie zlewać go do słoików, zawsze możecie dosłodzić po swojemu, jednak nie przekraczajcie tych 100 g na 1 kg owoców - wiem już z doświadczenia, że jest to wystarczająca ilość.

Warto wiedzieć, że winogrona mają bardzo dużo cennych składników:
zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. wpotas, magnez, cynk, miedź, bor.Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W skórce winogron występuje składnik -
resveratrol, który ma działanie antyrakowe.
http://zpierwszegotloczenia.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation