Kuchnia

ciasta

Kakaowa szarlotka z budyniem

Składniki na ciasto
blacha 25x25 cm
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
pół szklanki cukru
4 łyżeczki ciemnego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta solo
200 g masła
2 jajka

Składniki na masę budyniową
2 budynie na 0,5 l mleka, bez cukru (po ok. 40 g)
750 ml mleka
1/3 szklanki cukru

Dodatkowo
ok. 800 g jabłek, już po obraniu
opcjonalnie cukier do zasypania, u mnie bez



Przygotowanie ciasta
Sypkie składniki wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i palcami lekko je porozcierać. Na koniec dodać rozbełtane jajka i zagnieść jednolite ciasto. Ok. 2/3 ciasta przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i równomiernie wylepić nim spód. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Pozostały kawałek ciasta owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce.

Przygotowanie masy budyniowej
W garnku zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem. W tym czasie rozpuścić proszek budyniowy w pozostałej szklance mleka. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i, ciągle mieszając, gotować aż do zgęstnienia masy.
Pozostawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, by pozbyć się "kożucha" z wierzchu.

Podpieczenie spodu i przygotowanie jabłek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka - obrać jabłka i pokroić w kostkę.

Pieczenie
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego jabłka, wylać budyń, a na koniec zetrzeć na tarce pozostały kawałek ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation