Kuchnia

Kuchnia CIEPŁA (V)

Vegenerat Biegowy: KALAFIOR W PAPRYKOWYM CIEŚCIE

1 średni lub mały kalafior,
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
woda,
2 łyżki papryki słodkiej,
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
1 łyżeczka papryki chilli,
1 łyżka płatków drożdżowych,
sól, pieprz.
Kalafior gotujemy na parze przez około 10 minut, po czym go studzimy.
Mąkę mieszamy z przyprawami i dolewamy wody, by uzyskać konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe ( Nie potrafię określić ile wody wlałem, gdyż przeprowadzałem eksperyment i ta ilość mi gdzieś umknęła. Podejrzewam, że było to około 1/3 szklanki ).
Ciastem smarujemy ( użyłem pędzelka, który wydaje mi się odwalił kawał dobrej roboty ) kalafior i wkładamy go do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation