Kuchnia

co nie co na słodko

Ciasto krówka

Składniki:

500 g mąki pszennej

250 g masła

1/2 szklanki cukru

2 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki miodu

2 łyżki wody

Masa:

550 ml mleka

3/4 szklanki cukru

3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

2 kopiate łyżki mąki pszennej

ziarenka z 1 laski wanilii

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 żółtko

250 g masła

Dodatkowo:

400 g kajmaku (gotowej masy krówkowej)

300 g posiekanych orzechów włoskich



Sposób przygotowania:

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Rozwałkować na 2 prostokątne placki o grubości ok. 0,5 cm i piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min w temp. 180ºC. Ostudzić.

Przygotować masę: z mleka odlać 3/4 szklanki, pozostałą część doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i ziarenkami wanilii.

Odłożone mleko wlać do miski, dodać obie mąki i żółtko, dokładnie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, bardzo energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotować przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania puszystego kremu.

Na wystudzonym placku rozsmarować połowę masy krówkowej, posypać połową orzechów i nałożyć mas budyniową. Przykryć drugim plackiem, posmarować masą krówkową i udekorować pozostałymi orzechami. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby placki zmiękł
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation