Kuchnia
ciasta
Brownie z lodami i popcornem w słonym karmelu
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
BROWNIE:
150g masła
200g czekolady o zawartości kakao co najmniej 45%
50g cukru dark muscovado
3 małe jajka (M)
1/4 łyżeczki soli morskiej
10g mąki pszennej
20g ciemnego kakao
1 łyżeczka drobno mielonej kawy
Masło z czekoladą rozpuścić na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubić z cukrem i solą na pienistą, gęstniejącą masę. Do jajek dolać przestudzoną czekoladę z tłuszczem, wymieszać mikserem. Dosypać mąkę, kakao i kawę, zmiksować.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm o dnie wyłożonym papierem do pieczenia i bokach wysmarowanych masłem.
PIECZENIE: 180st, 25minut
Po upieczeniu całkowicie ostudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej)
POPCORN W SŁONYM KARMELU:
2-3 łyżki suchych ziaren kukurydzy
2 łyżki oleju
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1/4-1/2 łyżeczki soli morskiej
W garnek o grubym dnie lub patelni (nie teflonowej!) rozgrzać olej, na rozgrzanym rozsypać kukurydzę, prażyć na małym ogniu po przykryciem od czasu do czasu wstrząsając garnkiem, aż do momentu w których ziarenka przestaną "strzelać".
W rondelku lub na patelni (nie teflonowej!) umieścić wodę z cukrem. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Dosypać soli (po przemieszaniu najlepiej spróbować czy jest wyraźnie wyczuwalna). Przestać mieszać i gotować tak długo, aż płyn zgęstnieje i nabierze bursztynowej barwy. Szybko zdjąć z ognia. Do karmelu od razu wsypać 3-4 garści popcornu i dokładnie wymieszać, tak, aby karmel dokładnie obkleił prażoną kukurydze.
DODATKOWO:
ok.500ml dowolnych lodów (polecam waniliowe)
!UWAGA! Deser należy przygotować bezpośrednio przed podaniem!
Ostudzone ciasto delikatnie przekroić na dwa placki. Na dolny wyłożyć lody, przykryć pozostałym. Na górze ułożyć karmelizowany popcorn. Podawać od razu. Jeśli zajdzie taka konieczność, przechowywać w zamrażarce.
MA==