Kuchnia

askowska

Sernik typu snickers

Przygotuj spód:

200 g słonych krakersów

70 g masła

Masło rozpuść w rondelku, mieszając lekko je przypal, aby nabrało lekko brązowego koloru. Krakersy zmiel na pył. Dodaj masło, dobrze wymieszaj. Przygotowanymi okruszkami wyłóż spód blachy 20 x 30 cm i dobrze dociśnij. Przygotuj masę serową:

1 kg twarogu sernikowego

1/2 szklanki cukru

1 puszka gotowej masy kajmakowej (ok. 4oo g)

1 szklanka masła orzechowego

2 łyżki esencji waniliowej

1/2 łyżeczki soli

7 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu karmelowego

100 g czekolady deserowej

Do miski wsyp cukier, dodaj twaróg, masło orzechowe, sól i 1/3 puszki kajmaku. Przy pomocy miksera lub trzepaczki wymieszaj wszystko na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodaj kolejno jajka, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną. Czekoladę posiekaj drobno, dodaj do sera i delikatnie przemieszaj.

Masę sernikową wylej na wcześniej przygotowany spód. Łyżeczką nakładaj małe porcje pozostałego kajmaku i lekko naciskając zatapiaj je w serniku. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez godzinę. Sernik powinien być dobrze wypieczony, a jego środek dobrze ścięty. Upieczony sernik pozostaw do ostygnięcia, przygotuj czekoladowe ganache:

200 g czekolady deserowej

1 łyżka masła

150 g śmietanki 30%

1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)

orzeszki ziemne (ok. 1 szklanka)

Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Dodaj masło. Śmietankę doprowadź do wrzenia i zalej nią posiekaną czekoladę. Odczekaj minutę, a następnie przy pomocy widelca, małymi okrężnymi ruchami wymieszaj ją z czekoladą. Przygotowaną masą polej sernik. Całość posyp sowicie posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Schowaj do lodówki przynajmniej na całą noc. Przed podaniem wyjmij go na chwilę z lodówki, aby doszedł do temperatury pokojowej. Wtedy smakuje najlepiej.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2dS1njFH2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation