Kuchnia

Przepisy - słodkości

Ciasto marchewkowe wg. Marthy Stewart


1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu (lub 1/2 łyżeczki kardamonu)
2 szczypty soli
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru białego
1/3 szklanki cukru brązowego
szklanka startej na drobnych oczkach marchewki (ok. dwie średnie sztuki)
lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji



Wykonanie:

W jednej misce umieścić mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon/kardamon. Do drugiej wbić jajka, dodać oba rodzaje cukru. Trzepaczką dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i olej, ponownie wymieszać. Dodać marchewkę (nieodciśniętą), wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane składniki suche, wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez około 40-45min. Przed wyłączeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek wbity w środek ciasta, po wyjęciu powinien pozostać całkowicie suchy). Po wyłączeniu piekarnika odczekać kilka min po czym oddzielić nożykiem boki ciasta od formy. Całkowicie wystudzić. Ozdobić strużką lukru lub czekolady (woreczkiem z odciętym rogiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation