Kuchnia

Przepisy - słodkości

Sernik bez tłuszczu. Fit sernik.

Składniki:
- 1 kg białego sera w wiaderku typu „naturalny”
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 cukier waniliowy

Opcjonalnie proszek do pieczenia. Ja dałam łyżeczkę.


Wykonanie:
Ustawiamy piekarnik na 180 ‘ i zostawiamy na chwilę do rozgrzania. Szykujemy średnią blaszkę na ciasto i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy. Dodajemy ser, budyń i opcjonalnie proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy. Ubijamy białka na pianę po czym powoli mieszając dodajemy ją do masy serowej. Wymieszane ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po tym czasie sernik musi chwilę przestygnąć żeby stężał. I gotowe! ;)

Uwagi:

Skoro w serniku nie ma masła, margaryny ani innego tłuszczu, po to żeby sernik był bardziej fit, to ja również polecam pozbawić go wszelkich dodatków typu polewa czekoladowa, lukier, cukier puder czy biszkoptowy spód. Taki „goły” sernik to opcja dla tych dbających o linię ale nie tylko ;) Polecam, jest pyszny!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation