Kuchnia

Przepisy - słodkości

Domowy piegusek

czas przygotowania: 10 minut + ok. 50 minut pieczenia
/proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm (wyższe ciasto) lub 26 cm (niższe ciasto) lub inną o zbliżonych wymiarach np. blachę 24 x 24 cm/

5 jajek –w podziale na:
– 5 żółtek
– 5 białek
szczypta soli
1 kostka do pieczenia Kasia
1 szklanka cukru (biały lub brązowy)
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub rumowy (obecnie podmieniam na ekstrakt waniliowy)

Blachę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia.
Można piec w dowolnej formie np. w tortownicy lub kwadratowej/prostokątnej blasze.

Jajka rozbijam na białka i żółtka, ale tak, by do białek nie dostał się ani skrawek żółtka, bo będę je ubijać na pianę. To ważne: jeśli do białek dostanie się żółtko, nie ubije się dobrze. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno.

Kasię kroję w mniejsze kawałki np. w kostkę i wkładam do miski. Dodaję żółtka oraz cukier i miksuję, starannie ucierając. Dodaję ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz część mąki i miksuję, łącząc z żółtkami. Cały czas miksując, dodaję mąkę na przemian z makiem. Do tak przygotowanej bazy ciasta dodaję pianę z białek i delikatnie łączę na gęsto-płynne ciasto –łopatką lub mikserem na wolnych obrotach.

Przekładam do blachy, wyrównuję i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 st. C przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Przez ten czas nie otwieram piekarnika.

Po ostudzeniu polewam roztopioną czekoladą lub ulubioną polewą czekoladową, czekam aż zastygnie i można kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation