Kuchnia

Przepisy - słodkości

Szarlotka pychotka


Składniki

Składniki na ciasto:
Mąka 2 ½ szklanki
Cukier ½ szklanki
Masło 25 dag
Żółtka jaja 4 szt.
Gęsta śmietana 1 łyżka
Smalec 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Składniki na nadzienie:
Jabłka 2 kg
Cukier puder ½ szklanki
Cynamon 1 łyżeczka
Sok z cytryny
Składniki dodatkowe:
Bułka tarta ½ szklanki
Cynamon 1 łyżka
Cukier puder do posypki
Tłuszcz do formy

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki.
Wykonanie nadzienia:
W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać.
Wykonanie placka:
Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation