Kuchnia

Food

Sernik Afrodyta

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe)
3-4 łyżki cukru
1/2 litra śmietany 30%
1 opakowanie śmietany śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1-2 łyżki cukru pudru

Kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki cukru kryształu
5 dag masła

Dodatkowo:
1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego)

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem.
3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić.
4. Przełożenie ciasta (od dołu):
biszkopt
3/4 masy serowej
biszkopt
pozostała masa serowa
jasny dżem
kokos
5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation