Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Najprostsza i najsmaczniejsza szarlotka na świecie – szarlotka sypana | Biegacz na diecie

składniki:

1 szkl mąki pszennej
1 szkl kaszy mannej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek
cynamon (ilość wedle uznania)
2 łyżki masła (weganie rezygnują)
Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia.

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy 1/3 porcji suchej. Na to wykładamy połowę porcji jabłek, kolejną porcję suchą, ponownie jabłka i na wierzch ostatnią suchą mieszankę. Górę ciasta pokrywamy drobnymi plasterkami masła (można je wcześniej roztopić), prószymy cynamonem (niekoniecznie).

Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation