Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Rogaliki prawie jak marcińskie ;) - MniamMniam.pl

ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

nadzienie:
1 szklanka mleka
150 g białego maku
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów (w skórce)
50 g marcepanu
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
skórka otarta z 1 pomarańczy

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Przygotowanie dania rogaliki prawie jak marcińskie ;)

Reklama



Mak i orzechy włoskie włóż do miski i zalej wrzącym mlekiem. Odstaw na około godzinę. Mak powinien wciągnąć całe mleko.
Mąkę wsyp do miski. W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem aż staną się płynne, dodaj do mąki. Jajko roztrzep ze śmietaną i solą, wlej do mąki. Masło pokrój w jak najmniejszą kostkę i dołóż do pozostałych składników.
Ciasto rozetrzyj palcami i zagnieć aż stanie się miękkie i elastyczne. To samo możesz zrobić robotem przy pomocy haka.
Ciasto podziel na pół, uformuj dyski i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
Jeśli zostało jakieś mleko w maku odlej je. Mak razem z orzechami oraz migdałami przekręć przez maszynkę. Wystarczy raz, bo biały mak jest znacznie delikatniejszy od niebieskiego.
Marcepan rozetrzyj z cukrem pudrem (ja robię to malakserem). Dodaj mak z orzechami i migdałami. Wymieszaj na jednolitą masę. Do nadzienia zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj łyżkę śmietany. Jeśli nadzienie wydaje Ci się zbyt zwarte i "twarde" stopniowo dodawaj kolejną łyżkę śmietany. Jednak masa nie może być zbyt płynna.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj jeden z dysków na okrąg, żeby brzegi były równe przyłóż duży talerz i odetnij kawałki ciasta. Następnie ciasto pokrój na 8 równych trójkątów.
Na szerszym brzegu każdego z trójkątów połóż łyżeczkę nadzienia makowego. Zwijaj ku szpicowi kształtując rogalik.
Powtórz to samo z drugą porcja ciasta.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 10 minut.
W miseczce dobrze rozrób cukier puder z mlekiem. Polukruj ciepłe rogaliki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation