Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Obżarciuch: Ciasto z truskawkami - pulchne i szybkie

Bardzo szybkie w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
5 łyżeczek proszku do pieczenia
600 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation