Kuchnia

ciasta

Muffiny ananasowe

Składniki:

Suche:

- 1,5 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru

- 0,5 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2 płaskie łyżeczki)

- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej (pominęłam ze względu na jej chwilowy brak)

Mokre:

- 1 duże jajko

- 100ml maślanki (dałam kefir)

- 80ml syropu ananasowego (z puszki)

- 0,5 szklanki oleju

Ponadto:

- 250g ananasa z puszki pokrojonego w kawałki

- płatki migdałowe (pominęłam)

- cukier Demerara (ja posypałam Muscovado bo go uwielbiam ;)



Wykonanie:

W jednej misce umieścić suche składniki, w drugiej roztrzepać jajko i dodać resztę składników mokrych. Połączyć obie zawartości misek, wymieszać niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami lub natłuścić. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut (mi wystarczyło 20 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation