Kuchnia

Przepisy

Ciasto:
1/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku
łyżka suchej mielonej kawy
łyżeczka proszku do pieczenia

Suche składniki mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka nadal ubijając. Na koniec dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem blachę (duża prostokątna jest idealna) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.

Masa cappuccino:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappuccino (dałam waniliowe)
1/4 szklanki cukru
pół litra mleka
kostka masła lub margaryny
ew. łyżka likieru kawowego

Nie wiem, jak gotujecie budyń - szkoła mówi, że suche składniki mieszamy z niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy wymieszany budyń do gotującego się mleka. Ja nigdy się w to nie bawiłam lecz wlewam zimne mleko do garnka, wsypuję proszek, mieszam dokładnie i zagotowuję nie przestając mieszać. Tak też zrobiłam tym razem. Oczywiście gotujemy budyń bez tej kostki masła. Budyń studzimy. Ucieramy masło i gdy będzie już gładkie, powoli dodajemy budyń nie przestając ucierać. Nakładamy na wystudzone ciasto.

Bita śmietana:
pół litra śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
ew. 3 łyżki cukru
i ew. 2 łyżki likieru kawowego

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę. Wykładamy masę na ciasto. Wierz posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego słodkiego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation