Kuchnia

pysznosci

Sernik kawowy z musem kajmakowym
Spód
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
120g zimnego masła
1 duże jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru

Wszystkie składniki rozetrzeć w dłoniach, aż połączą się w zwarte ciasto(najszybciej można zrobić to za pomocą malaksera), wylepić nim dno formy o średnicy 30x35cm.
Piec w 180ºC, aż do zrumienienia się. W międzyczasie przygotować masę serową.
Kawowa masa serowa
Składniki:

600g mielonego twarogu
250g mascarpone
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka cukru
6 jajek
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kakao
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

kubek kwaśnej śmietany 18% wymieszany z 2 łyżkami cukru

Oba rodzaje sera, śmietanę utrzeć z cukrem, dodawać do nich pojedynczo po jednym jajku każdorazowo rozkmiksowując je w masie, na sam koniec dodać cynamon, rozpuszczoną w odrobinie wrzątku kawę, kakao oraz budynie.
Wylać na przygotowany spód, piec w 170ºC przez 60-70 minut, do momentu aż środek będzie ścięty.

Gorący sernik wyjąć, odczekać 10 minut, aż powierzchnia się wyrówna, rozsmarować na niej śmietanę.
Wstawić do piekarnika na kolejnych 10 minut, po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Mus kajmakowy
Składniki:

700ml śmietany 36%
450g masy kajmakowej
1/3 szklanki cukru pudru
pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
100ml rumu
3 łyżeczki żelatyny

Kajmak utrzeć z jogurtem na jednolitą masę bez grudek, dodać rum oraz rozpuszczoną żelatynę.
W 2-3 partiach za pomocą rózgi wmieszać ubitą na sztywno śmietankę.
Mus wyłożyć na wystudzony sernik, schłodzić przez całą noc w lodówce, przed podaniem udekorować stróżkami rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation