Kuchnia

Kuchnia

JAGLANA SZARLOTA Z KASZY JAGLANEJ (bez pieczenia)
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
250 ml kaszy jaglanej
550 ml mleka
50 ml wrzątku
czubata łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny)

ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem)
galaretka agrestowa

400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki
3 łyżki cukru
śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku




Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
Zalać kaszę mlekiem i gotować do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę i jego odparowania. Przykryć kaszę pokrywką i zdjąć z palnika. Odstawić na ok. 5 minut, po czym odkryć, by nieco ostygła.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne cząstki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłka umieścić w garnku o grubym dnie, wlać do nich ok. pół szklanki wody. Gotować pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Mieszać od czasu do czasu. Użyłam jabłek odmiany Szampion i trwało to ok. 30 minut.
Gdy jabłka się będą miękkie i stracą na masie, dodać do nich galaretkę. Zdjąć z palnika i mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretki.
W czasie rozgotowywania jabłek zmiksować kaszę w malakserze.
Zalać żelatynę wrzątkiem, rozpuścić i dodać do kaszy. Zmiksować raz jeszcze.
Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać.
Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę.
Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł.
Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy cienkim strumyczkiem i cały czas miksujemy śmietanę) i miksować jeszcze ok. minuty - dwóch.
Przełożyć śmietanę na jabłka. Wyrównać powierzchnię.
Wstawić szarlotkę do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation