Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

KIWI
Pochodzi z krajów dalekiej Azji: Chin, Indii i Japonii, częściej jednak kojarzone jest z Nową Zelandią. I faktycznie – swoją obecną nazwę jagoda aktinidii zyskała od zamieszkującego antypody ptaka kiwi. Obecnie uprawiane jest również we Włoszech, Francji i Grecji. Podobnie jak cytrusy, owoc kiwi ma właściwości wychładzające, dlatego nie warto zajadać się nim w mroźne dni. Tym bardziej że zawiera alergogenną aktynidynę, która u osób uczulonych na ten związek może wywołać wysypkę, ból gardła, duszności, a w skrajnym przypadku zapaść. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie mają również znajdujące się w kiwi szczawiany wapnia, będące jedną z przyczyn powstawania kamieni nerkowych. Jagoda aktinidii ceniona jest jako bogate źródło witaminy C, jednak tej ostatniej w naszej żywności obecnie nie brakuje. Przy zrównoważonej diecie niedobór kwasu askorbinowego raczej nam nie grozi, więc zimą kiwi możemy sobie spokojnie darować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation