Kuchnia

Chleb i pieczywo

Pizzowe Świderki

Ciasto:



* 400 g mąki pszennej tortowej

* 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)

* 1 łyżeczka cukru

* 1/3 łyżeczki soli

* 2 łyżki oliwy

* 250-280 ml ciepłej wody (ok. 35 stopni)



Składniki:



* 3-4 łyżki pikantnego kechupu

* ok. 150 g mozzarelli

* 100 g bardzo cienko pokrojonego pepperoni (lub szynki)

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* opcjonalnie inne ulubione dodatki (drobno posiekane oliwki, posiekana papryka konserwowa, podsmażone pieczarki)



Sos:



* 200 ml kechupu

* 1 duża czerwona cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 pełna łyżka miodu

* 4 łyżki octu balsamicznego (lub 1 łyżkę kremu balsamicznego, który ja osobiście preferuję)

* 1 łyżka oleju

* 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich



Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i miód. Gotujemy na najmniejszym ogniu do czasu, aż ocet odparuje (zajmie to dosłownie chwilkę). Lekko przestudzoną cebulę dodajemy do kechupu i miksujemy blenderem do czasu, aż uzyskamy gładki sos.

Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami. Do suchych składników wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde, aby po upieczeniu świderki były miękkie i puszyste). Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, owijamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej dość obficie mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Połowę ciasta smarujemy kechupem, posypujemy ziołami, czosnkiem, pokrojonym w drobną kostkę pepperoni i startą na tarce mozzarellą. Część z dodatkami przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskamy, kroimy w paski o szerokości około 2 cm i skręcamy, by uzyskać kształt świderka.

Świderki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Podajemy na ciepło z sosem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation