Kuchnia

Jedzonko

Krupnik


Składniki:

• 2 litry zimnej wody
• 300 g - 350 g piersi kurczaka
• włoszczyzna: plaster cebuli (1 cm), mały kawałeczek selera, 1 mała pietruszka, 2 średnie marchewki, kawałek liścia kapusty
• 2 średnie ziemniaki
• 3 łyżki masła
• 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
• 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 10 minut.
Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować.
Gotować przez 5 minut.
Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut.
Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation