Kuchnia

kuchnia

chili paneer
Chilli paneer (4 porcje):

500 g sera paneer, pokrojonego w grubą kostkę
2 łyżki skrobi kukurydzianej
6 łyżek mąki pszennej
około 3/4 szkalnki wody
szczypta soli

2 strąki zielonej papryki, pokrojonej w szerokie paski
4 strąki zielonego chilli, bez pestek, pokrojonego w paski
1 cebula, okrojona w grubą kostkę lub ósemkę
2 - 3 gałązki selera naciowego, pokrojonego w plastry
3 cm świeżego imbiru, startego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 pęczka szczypioru, pokrojonego w 2 cm kawałki

3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki sosu chilli
3 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju + olej do głębokiego smażenia
sól

Do miski wsypać skrobię kukurydzianą, mąkę i szczyptę soli. Dodawać po trochę wody i mieszać trzepaczką aż do uzyskania mieszaniny o konsystencji ciasta naleśnikowego, gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. W przygotowanym cieście maczać kawałki sera i od razu smażyć w woku w głębokim oleju, aż kawałki lekko zbrązowieją. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzać olej, dodać imbir i czosnek, smażyć na dużym ogniu około 30 sekund. Dodać seler, cebulę i chilli smażyć 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wsypać zieloną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Zmieszać w miseczce sos sojowy, sos chilli, pomidorowy i cukier, wlać na patelnię. Wymieszać dokładnie aby warzywa zostały dokładnie pokryte sosami. Dodać wodę oraz skrobię, chwilę gotować aby sos zgęstniał (jeżeli sos będzie za gęsty dodać więcej wody). Na koniec dodać kawałki smażonego paneeru, delikatnie wymieszać, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać od razu z chlebkiem roti (4 placki na osobę) lub z gotowanym białym ryżem.




Roti (8 sztuk):


1 szklanka mąki pszennej lub mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki letniej wody
szczypta soli
2 łyżeczki oleju lub miękkiego klarowanego masła ghee

Mąkę zagnieść z wodą i solą. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Dłonie posmarować olejem, natłuścić kulę ciasta i odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Kulę podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 12 cm, podsypując delikatnie mąką (nie za dużo, bo roti będą suche). Rozgrzać dobrze suchą patelnię. Kłaść pojedynczo roti, w momencie, gdy zacznie zmieniać kolor i lekko się wybrzuszać, przewrócić szczypcami na drugą stronę. Wewnątrz placka zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przewracać placek co kilka sekund, za każdym razem lekko dociskając go do patelni. Od pęcherzyków powietrza placek będzie wyglądał jak nadmuchany. Gdy pojawią się ciemne plamki, ściągnąć roti z patelni i lekko natłuścić aby nie wysechł. Operację powtórzyć z resztą placków. Podawać od razu lub zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation